Walka z twardą wodą

Piętą Achillesową większości rodaków jest twarda woda w kranie. To właśnie ona nadaje gorzkawy smak naszym posiłkom. Dodatkowo jest dużym zagrożeniem dla sprzętów elektronicznych w naszym domu, a w szczególności dla naszych pralek, zmywarek, kotłów i podgrzewaczy wody. Najgorszy jest fakt, że często nie zdajemy sobie wcale z tego sprawy, albo po prostu nic z tym faktem nie robimy.

Twarda woda nie tylko w domu

Twarda woda to zjawisko powszechnie znane nie tylko w naszych domach, ale równie irytujące przy procesach produkcyjnych. Zdecydowanie za duża ilość magnezu, wapnia i metali wielowartościowych w wodzie to oczywiście jej główna przyczyna. Opatentowane zostało więc kilka sposobów na pozbycie się tego zjawiska, czyli zmiękczanie wody. Warto jednak dowiedzieć się o tym, jakie skutki niesie za sobą całkowite zmiękczenie i czy aby na pewno ma to korzystne skutki.

Negatywny skutek twardej wody

Twarda woda to również szereg negatywnych skutków jej oddziaływania. Po kamieniu możemy spodziewać się na przykład dłuższego czasu sprzątania armatury, a nawet częstszego, ponieważ zaniedbany stan umywalek, czy toalety może się po dłuższym czasie okazać problemem nie do zwalczenia. Dodatkowo możemy mieć problem z domyciem naczyń oraz ich blaskiem, a raczej jego brakiem. Nie pomoże tutaj nawet najlepszy nabłyszczacz, ani tym bardziej mycie ręczne. Twarda woda negatywnie również wpłynie na nasze pranie, przez co tkaniny staną się szorstkie i nieprzyjemne w dotyku, a do tego dużo szybciej stracą kolor. Gorzkawy smak potraw i napojów, to oczywiście kolejny minus, z jakim możemy mieć do czynienia.
Nadmiar magnezu i wapnia to również skutek częstszych awarii sprzętów AGD, a w szczególności pralek i zmywarek oraz przyczyna wysuszania się naszego naskórka i włosów, które dodatkowo stracą swój blask. Twarda woda nie oszczędza również roślin, które są podlewane oraz podgrzewaczy wody, które tracą nawet do 20% wydajności. Najbardziej widocznym problemem oraz najgorszym jest nadmierne zużywanie kosmetyków i środków chemicznych. Okazuje się, że nie tylko marnotrawimy swój budżet wydając kolosalne sumy na szampony, mydła żele pod prysznic i środki czystości typu proszki do prania, płyny do podłóg i do mycia naczyń, ale także negatywnie wpływamy na stan środowiska naturalnego.

Czas na zmiany

Sposobów na zmiękczanie wody jest wiele. Zasadniczo w każdym przypadku chodzi o to samo – rozpuszczenie całkowite bądź częściowe soli magnezu i wapnia oraz metali wielowartościowych. Różnica polega wyłącznie na stopniu ich usunięcia, ponieważ tak jak zaznaczyliśmy zdanie wcześniej, chodzi o częściowe bądź całkowite. Otóż zalecany stopnień stężenia to około 50- 60 mg CaCO3. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań co do użytkowania wody całkowicie ,,czystej” względem tego związku. Warto jednak sprawdzić najpierw, czy nie odczuwamy dyskomfortu pijąc całkowicie miękką wodę.

Wyróżniamy 4 sposoby na uzyskanie miękkiej wody:

  1. DESTYLACJA – metoda ta powoduje całkowite odmineralizowanie wody, jednak nie to jest powodem rzadkiego stosowania tej techniki. Przyczyna leży po stronie finansowej. Destylacja znana jest z wysokich kosztów, które szczególnie są ciężkie do zaakceptowania w przemyśle, przez co szczególnie rzadko wykorzystuje się tam tą metodę.
  2. METODY TERMICZNE – na samym początku warto wspomnieć, że jest to metoda, która zazwyczaj poprzedza jedynie inne metody, ponieważ sposób ten usuwa jedynie twardość węglanową, a pozostawia nadal w wodzie twardość niewęglanową i twardość resztkową, która jest spowodowana rozpuszczalnością wtrąconych węglanów wapnia i magnezu. Aby dokonać metody termicznej wystarczy ogrzewać wodę do temperatury powyżej 37 oC, co skutkuje termicznym rozkładem kwaśnych węglanów wapnia i magnezu.
  3. METODY CHEMICZNE – możemy wyróżnić tutaj dwie metody. Obie mają na celu wiązanie w związki kompleksowe jonów magnezu i wapnia lub wytrącenie nierozpuszczalnych osadów.
    1. Fosforanowa – fosforan trójsodowy wchodzi w reakcje z jonami magnezu i wapnia, przez co tworzą się nierozpuszczalne fosforany magnezu i wapnia, w dodatku mamy do czynienia z niewielką twardością szczątkową
    2. Sodowo – wapienna – metodę tą należy przeprowadzać w temperaturze 60-800C. Gaszone wapno doprowadza do wytrącenia się węglanów wapnie, czyli obniżenia twardości węglanowej (przemijającej), a soda pozwala na wytrącenie się soli powodujących twardość niewęglanową.
  4. METODY FIZYKOCHEMICZNE – technika ta pozwala wykorzystać wymieniacze jonowe lub jonity, czyli ciała nieograniczone lub organiczne nierozpuszczalne w wodzie. Pozwalają one na wymianę jonów z jonami, które są zawarte w otaczającym je roztworze.

Całkowicie miękka woda

Twarda woda nie powinna być już dla was tajemnicą. Warto jednak wiedzieć coś również o całkowicie miękkiej wodzie, która również nie ma pozytywnego wpływu na różnorakie sprawy. Należy więc się zastanowić, czy optymalna ilość CaCO3, czyli 60-80 mg nie powinna być granicą zmiękczania naszej wody w domu. Zacznijmy więc może od przypomnienia zagadnienia, które już nakreśliliśmy, czyli smak. Twarda woda ma lekko gorzkawy smak, który znacznie psuje smak potraw i napojów. Całkowicie miękka woda również nie jest smaczna, więc pijący ją mogą odczuwać dyskomfort. Problematyczne jest również używanie detergentów oraz kosmetyków. Są one znacznie trudniej zmywalne w całkowicie miękkiej wodzie, przez co marnujemy swój cenny czas oraz wodę. Najgorsza konsekwencja użytkowania wody pozbawionej soli magnezu i wapnia to oczywiście korozja, która będzie występować w sprzętach AGD oraz instalacjach miedzianych. Miękka woda w połączeniu z metalami jest więc bardzo szkodliwa dla ich funkcjonowania.