Problem twardej wody - Wrocław - DM KANWOD

Dodano: piątek, 24 Luty, 2017

Znaczna część polskiego społeczeństwa ma na co dzień do czynienia z twardą wodą. Winą za całe to zamieszanie obarcza się dwa pierwiastki – wapń i magnez, które wytrącają się i powodują osadzanie się kamienia. Problem ten znany jest Polakom, w różnych regionach na przeróżną skalę, ponieważ są okolice, w których woda jest stosunkowo miękka, ale są i też takie, w których jest ona niezwykle twarda. Spróbujemy więc wyjaśnić, jakie zagrożenie stwarza to dla naszego domowego sprzętu.

Twarda woda a sprzęty domowe

Na samym początku warto zaznaczyć, jak duże zagrożenie stwarza twarda woda naszym pralkom, czy zmywarkom. To właśnie przez to, po niedługim czasie musimy wydawać kolejna co najmniej kilkaset złotych na nowy sprzęt. Nawet jeśli postępujemy zgodnie z instrukcją, to wytrącający się węglan wapnia i węglan magnezu i tak doprowadzą do awarii.

Twardość wody a życie codzienne

Pranie i zmywanie to nie jedyne sytuacje codzienne, w których musisz uważać na jakość twojej wody. Najpowszechniej używa się jej oczywiście do konsumpcji mowa tu więc o piciu, czy przygotowywaniu potraw, jednak należy zaznaczyć, że najzdrowszą opcją będzie przegotowanie tej wody przed spożyciem. Nie należy się więc martwić, gdy woda po ugotowanych jajkach zostawi osad na garnku, jest to normalne zjawisko, gdy z kranu leci bardzo twarda woda, a my nie używamy zmiękczacza. Nie mniej odczuwa ten problem również nasza skóra i włosy. Również one są silnie narażone na wysuszanie, przez co wydamy fortunę na kremy nawilżające i balsamy. Twarda woda to również nieekonomiczne życie. Woda ta w połączeniu z różnymi środkami chemicznymi typu mydło, szampon czy płyn do naczyń po prostu słabo się pieni, co powoduje znacznie większe zużycie środków czystości, a tym samym powiększającą się dziurę budżetową.

Jak sprawdzić poziom twardości wody ?

Zanim jednak podejmiemy się jakichkolwiek działań mających na celu zmiękczenie wody, należy wpierw sprawdzić z jak dużą twardością mamy do czynienia. Samo pojęcie twardości wody to po prostu stężenie jonów wapnia i magnezu. Możemy mieć do czynienia z różnymi rodzajami twardości, ponieważ podstawowy podział obejmuje:

Twardość węglanową:

Twardość niewęglanową:

Poziom twardości wody możemy stwierdzić w różnoraki sposób.

  1. Za pomocą pasków testowych – jest to najpowszechniejszy z domowych pomiarów, który przede wszystkim jest bardzo szybki i stosunkowo tani, jednak ma jedną poważną wadę – wyniki są niedokładne i mogą ukazać błędne wyniki, które niekoniecznie są odwzorowaniem stanu naszej wody. Przekonującym argumentem jest jednak szybkość i łatwość wykonania. Nic w tym dziwnego, ponieważ wystarczy na chwilę zanurzyć pasek w wodzie, a po chwili otrzymujemy gotowy wynik. Najczęstszym wskaźnikiem jest kolor czerwony (oznacza twardą wodę) i zielony (oznacza miękką wodę). Nie jest to jednak reguła dotycząca wszystkich testerów, więc zachęcamy do czytania instrukcji obsługi przed użyciem. Jeśli chodzi natomiast o koszty, to są to kwoty zaczynające się od 2 złotych wzwyż.
  2. Za pomocą testerów kropelkowych – metoda ta zwana jest inaczej metodą miareczkowania. Jest to dość powszechny sposób sprawdzania stanu twardości wody, a do tego dość dokładny, jak na warunki domowe. Wystarczy jedynie kupić buteleczkę ze specjalnym roztworem, aby przekonać się o ogólnej twardości, która najczęściej podawana jest w stopniach niemieckich.
  3. Wykorzystując usługi firm sprzedających filtry – sprzedawcy filtrów wodnych chętnie przeprowadzą badanie wody w Państwa domu. Jest to zarówno dobra reklama dla firmy, jak również łatwa możliwość pozyskania klientów na ich produkty.
  4. W laboratorium terenowym bądź jednostce badawczej lub stacji sanitarno – epidemiologicznej – jest to możliwość uzyskania najdokładniejszych wyników pomiarów wody dzięki pomiarowi składu chemicznego wody.
  5. Kontaktując się z dostawcą wody – jeśli korzystamy z wodociągów miejskich, mamy możliwość wykonania telefonu do dostawcy celem uzyskania informacji na temat stanu twardości wody mieszkańców miasta.